U slastičarstvu su u poslijednje vrijeme postale jako popularne mono porcije. Doista je to jedna drugačija dimenzija i doživljaj, kada na tanjuriću dobiješ svoju vastitu mini torticu. Međutim ta mini tortica dolazi sa cijenom ali ne zbog skupih sastojaka u kolaču već zbog astronomskih cijena samih kalupa. Što ako vam kažem da tome možete lako doskočiti i da zapravo kalupe imate kod vastite kuće a da toga niste ni svjesni. Ne šalim se ni najmanje, a vama je vjerojatno palo na pamet stotine ideja kako iskoristiti prazne limenke od pelata, graha, slanutka..ali ih nikada niste vidjeli kao idealne kalupiće za monoporcije omiljenih vam kolačića.

Prazne limenke potrebno je dobro pregledati da nije na njima ostao neki opasno oštar rub, u tom slučaju ga malo izbrusite brusnim papirom. Zatim limenke temeljito operite i uklonite papirnate naljepnice. Potom uzmite rolu papira za pečenje te izrežite krugove koji će biti smješteni na dno limenke kako bi s lakoćom kolačić mogao izaći van nakon pečenja. I još isjecite papir za pečenje tako da odgovara unutarnjem obimu limenke kako bi s njim obložili limenku. Naš kalup za monoporcije je spreman da ga napunimo finom smjesom za biskvit.

Recept :

225 g brašna

175 g maslaca

175 g šećera

3 jaja

50 g mljevenih orašastih plodova

Limunova korica

Cc 400 g trešanja, borovnica, ili sl voća s opnom

Napuniti kalupe, kod mene je bilo 7 kalupa a u svakom po 175 g smjese.

Pečeni su na 175 stupnjeva celzijusa, 40 minuta.

Nakon pečenja pustite da se kalupići sa kolačima ohlade kako se ne bi opekli prilikom vađenja biskvita. Iskrenite limenku naopako i biskvit će sa lakoćom izaći van iz kalupa. Sada možete pristupiti stvaranju svoje kreacije te navedene biskvite puniti kremom ili samo preliti nekim ukusnim voćnim preljevom i dekorirati sezonskim voćem.

Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa, prelijte žlicom glazure od :

125 g štaub šećera i sok jednog limuna.

Po želji možete posuti sa malo sjeckanih orašastih plodova

ili žlicom fine marmelade, može i oboje.

Ukrasiti torticu svježim voćem.

Ukoliko ste se tako lijepo potrudili da bi obradovali svoje goste, koji će vjerujem biti oduševljeni vašim prefinim desertom. Budite toliko ljubazni da im otkrijete tajnu recikliranih kalupa za mini tortice. Samim time ćete biti dvostruko ponosni na sebe jer ste usrećili drage ljude ukusnim desertom, a i pomogli ste našem plavom planetu. Nešto što je trebalo biti otpad, sada postaje predmet višestruke upotrebe koji neće tek tako završiti u smeću.  

Uživajte u proljeću.