foto by SPINAKERGRAPHICS

Ni sama ne znam kada je krenula ta moja zaluđenost slatkim kućicama od medenjaka ali mogu vam reći da je postojana i da svake godine sama sebe malčice prerastem. Nije da noćima sanjam kako ću i šta, samo krenem i pustim mašti na volju. U nazad dvije godine dobile su i vlastitu rasvijetu. Baš me zanima šta će mi slijedeće godine pasti na pamet, a do tada želim sa vama podijeliti male tajne slatkog građevinara. Nemajte nikakvog straha, prvenstveno umijesite tijesto.

foto by SPINAKERGRAPHICS

Tijesto :

1 jaje

2 vanilin šećera

200 g omekšalog maslaca

230 mililitara meda

200 g muscovado tamnog šećera

750 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

½ vrećice začina za medenjake

120 ml vode

Ako imate mikser sa kukom, slobodno sve sastojke ubacite u zdijelu i pustite mikseru koju minutu da odradi posao. Međutim ako ćete smjesu mješati ručno krenite od mekših i tekućih sastojaka pa lagano dodajte dio po dio brašna i na kraju sjedinite tijesto u kuglu.

Podijelite tijesto na tri diska te ih umotajte u prozirnu foliju te u hladnjak, ako ikako možete, ostavite tijesto tamo preko noći, a ako ne, onda na bar 2 sata.

foto by SPINAKERGRAPHICS

Šablone:

Šablone za kućice raznih oblika ćete naći na internetu, za početak se držite jednostavnih nacrta. Uzmite mjere, zacrtajte ih na kartončić i izrežite. Računajte da vam trebaju po dvije prednjice, dvije bočne strane, dva krova i jedna podloga na koju ćete postaviti kućicu.

Dok ste se vi igrali sa ravnalom i škarama tijesto se lijepo stisnulo u hladnjaku. Sada ga razvaljajte na debljinu kao za keksiće, slažite na masni papir te pecite u pećnici na 180 stupnjeva celzijusevih nekih desetak minuta.

Isomalt:

Ukoliko ste ostavili „rupe“ za prozore i vrata te ih planirate popunjavati isomaltom morate znati da vam temperatura pećnice mora biti daleko veća, nebili se isomalt kompletno rastopio i pretvorio u staklo, nekih 210 stupnjeva i sada keksiće smijete peći maksimalno do 7 minuta da vam ne izgore.

Ok ispekli ste sve stranice, idemo dalje.

foto by SPINAKERGRAPHICS

Kraljevska glazura:

Za ovu priliku ja miješam štaub šećer sa limunovim sokom i nikako ne stavljam sirovo bjelance jer za to nema potrebe. Znači u malu zdjelicu uspite šalicu štaub šećera iliti šećera u prahu te uz miješanje po malo dodajte limunov sok. Kada vam tekstura bude glatka a gusta poput meda, glazura je spremna za crtanje.

Stavite glazuru u dresir vrećicu i svežite ju na širem kraju, zatim škarama odsjecite vrh tuljca i spremni ste za oslikavanje kućica. Dajte mašti na volju i ne brinite o pogreškama, meni one najružnije budu najslađe kada se sve spoji. Nakon što ste kućicama nacrtali prozore, crijepove, cigle i dr. ornamente pustite ih da se osuše. Možda najbolje do slijedećeg dana. A tada će vam za ljepljenje kućica zatrebati ljepljiva Meringa.

Meringa:

4 bjelanjka sobne temperature

200 g šećera

½ dcl vode

50 g šećera

Prvo u zdjelicu stavite vodu a zatim 200 g šećera neka se lagano topi. Ako imate zdjelicu sa staklenim poklopcem, lakše ćete kontrolirati i brže topiti šećer. Uglavnom poklopite i bez miješanja na laganoj vatri pustite da se šećer počne topiti. Ukoliko se gruda, dodajte još žlicu ili dvije vode.

U zdjelu za miksanje u kojoj nema nikakvih tragova masnoće uspite bjelanjke i prstohvat soli te počnite miksati srednjom brzinom. Kada se počelo lijepo pjeniti dodajte onih 50 g šećera i pustite da ga dobro utuče.

Za to vrijeme se onaj šećer sa vodom trebao već otopiti, sada lagano pojačajte vatru te izmjerite termometrom kada dođe do temperature od 121 stupanj celzijusev, šećer je gotov te ga laganim mlazom sipajte na bjelanjke dok mikser muti na 2 brzini da vas ne pošprica vrući šećer. Kada ste usuli svu otopinu šećera pustite mikser na jačoj brzini da radi par minuta. Sada ste dobili gustu, ljepljivu, savršenu meringu s kojom ćete polijepiti kućice.

foto by SPINAKERGRAPHICS

Lijepljenje kućica:

Meringu stavite u dresir vrećicu, odrežite vrh na širinu7 mm i s meringom zacrtajte na podlozi gdje kreće prednja strana kućice, zatim spojite bočne zidove, pa stražnji zid. I tako sa svim kućicama, krov ne stavljajte odmah. Kad ste spojili zadnju kućicu tada se vratite na prvu koja je sada već očvrsnula i krenite nježno sa instalacijom krova. Namažite rogove dobro sa meringom i nježno sklopite krov.

I to je to, sada ih ostavite preko noći da očvrsnu i u jutro možete slobodno useliti u njih.

Nadam se da ćete se dobro zabaviti izrađujući ove slatke kućice, a zasigurno znam da ćete silno mljackati kada dođe vrijeme da ih pojedete.

foto by SPINAKERGRAPHICS

Uživajte u blagdanima te kuhajte i pecite s ljubavlju.